CubieBoard Forum

Cubieboard itself => Hardware => Cubieboard v3 Hardware (Cubietruck) => Topic started by: foef on September 15, 2014, 12:14:18 am

Title: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: foef on September 15, 2014, 12:14:18 am
Hi,

I have two cubietrucks. V1.0-0606. I bought the second one to debug the "NIC corruption"

Now I was experiencing a strange problem with one of them. A hard disk is connected and samba is used to serve files from there. I was experiencing stability issues such as:
- Music streaming interrupting
- VLC crashing when seeking in videos (smbd became completely unresponsive for ~30 seconds)

So I just shutdown the one cubietruck, moved SD card to the other one and replugged everthing, and now I cannot observe the issues. VLC seeking in video files is smooth and does not hang.

Just wondering if anyone else had a similar experience and if there is any warranty? The cubietruck boots and does everthing, just hangs from time to time (thats the nasty kind of fault as it cannot be debugged well).

The following factors can be eliminated (as the problem is fixed by swapping the cubietruck board)
- Power supply
- Network cable/connection
- Harddisk
- Operation system
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: slovenia on September 15, 2014, 01:22:11 am
Many thanks for this test. It seems that we have random hardware / quality issue after all. What abaut revision numbers of the boards? A / B

My board is the good one :)
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: foef on September 15, 2014, 10:18:17 am
I cannot find any revision number on neither of them.

Where should it be?
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: slovenia on September 15, 2014, 12:04:48 pm
Quote from: foef on September 15, 2014, 10:18:17 am
I cannot find any revision number on neither of them.

Where should it be?


http://docs.cubieboard.org/faq/faqs#a20_version_ab
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: foef on September 15, 2014, 12:29:26 pm
Both are B-revision.

On a side note. While trying to remove the heatsink on the bad one I scratched off at least three passive components (smd capacitor/resistor), so I guess thats a brick now :/
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: slovenia on September 15, 2014, 02:30:19 pm
Quote from: foef on September 15, 2014, 12:29:26 pm
Both are B-revision.

On a side note. While trying to remove the heatsink on the bad one I scratched off at least three passive components (smd capacitor/resistor), so I guess thats a brick now :/


I guess quality than. You should try to request replacement.

R.I.P. faulty CT ... in the name of science. :P
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: seppel on September 15, 2014, 02:59:47 pm
i experience the same problems.

as soon as i try to use gigabit lan, i have a lot of network stability issues.

at this time i force my router to use 100mbit on cubietruck port...

greetings
seppel
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: ssvb on September 15, 2014, 03:39:12 pm
Quote from: seppel on September 15, 2014, 02:59:47 pm
i experience the same problems.

as soon as i try to use gigabit lan, i have a lot of network stability issues.

Are you by chance overclocking the CPU? http://www.cubieforums.com/index.php/topic,2590.0.html
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: ssvb on September 15, 2014, 03:56:04 pm
Quote from: foef on September 15, 2014, 12:14:18 am
The cubietruck boots and does everthing, just hangs from time to time (thats the nasty kind of fault as it cannot be debugged well).

The following factors can be eliminated (as the problem is fixed by swapping the cubietruck board)
- Power supply
- Network cable/connection
- Harddisk
- Operation system

These factors can't be eliminated yet, because different components may have slightly different tolerances. For example, if your PSU is bad, then one board may manage to cope with it under relatively light load, but another may fail in a much more obvious way.

Anyone who is suspecting hardware problems, may want to give http://linux-sunxi.org/Hardware_Reliability_Tests a try.
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: foef on September 15, 2014, 08:41:24 pm
Quote from: seppel on September 15, 2014, 02:59:47 pm
i experience the same problems.

as soon as i try to use gigabit lan, i have a lot of network stability issues.

at this time i force my router to use 100mbit on cubietruck port...

greetings
seppel


I did not try to limit the port speed, so I cannot say whether these are similar problems. Unfortunately, as I mentioned earlier, the "faulty" board is now bricked by my mishap.
Title: Re: Network instability with one cubietruck, not the other
Post by: foef on September 15, 2014, 08:43:27 pm
Quote from: ssvb on September 15, 2014, 03:56:04 pm
Anyone who is suspecting hardware problems, may want to give http://linux-sunxi.org/Hardware_Reliability_Tests a try.


Unfortunately I damaged passive components (as mentioned earlier) so I cannot run this test on the faulty cubietruck. But I will keep it in mind.