Author Topic: correct mach type for SUN4i  (Read 5197 times)

ADBensi

  • Guest
correct mach type for SUN4i
« on: October 26, 2013, 07:10:08 am »
Hello

  I'm trying to re-compile a kernel directly into a Cubieboard A10
with HD, but I am returning an error indicating difference between my
bootloader and hardware.

  Could you please guide me if I change my kernel source or how to fix
my bootloader?

  Some information:

HELLO! BOOT0 is starting!
boot0 version : 1.5.1
dram size =1024
Succeed in opening nand flash.
Succeed in reading Boot1 file head.
The size of Boot1 is 0x0003c000.
The file stored in 0X00000000 of block 2 is perfect.
Check is correct.
Ready to disable icache.
Succeed in loading Boot1.
Jump to Boot1.
[       0.133] boot1 version : 1.4.0
[       0.133] pmu type = 3
[       0.134] bat vol = 0
[       0.161] axi:ahb:apb=3:2:2
[       0.161] set dcdc2=1400, clock=1008 successed
[       0.163] key
[       0.175] no key found
[       0.175] flash init start
[       2.476] flash init finish
[       2.476] fs init ok
[       2.477] fattype FAT16
[       2.478] fs mount ok
[       2.486] script finish
[       2.487] power finish
[       2.494] BootMain start
[       2.494] 0
[       2.525] key value = 0
[       2.525] recovery key high 6, low 4
[       2.526] unable to find fastboot_key key_max value
[       2.534] test for multi os boot with display
[       2.535] logo name is invalid or dont need show logo
[       2.541] load kernel start
[       2.561] load kernel successed
[       2.561] start address = 0x4a0000

U-Boot 2011.09-rc1-00000-g034ddb6-dirty (Jan 28 2013 - 15:55:42)
Allwinner Technology

CPU:   SUNXI Family
Board: A10-EVB
DRAM:  1 GiB
NAND:  3896 MiB
MMC:   SUNXI SD/MMC: 0
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
--------fastboot partitions--------
-total partitions:2-
-name-        -start-       -size-
bootloader  : 1000000       1000000
linux       : 2000000       f4240000
-----------------------------------
no misc partition is found
Hit any key to stop autoboot:  0
reading linux/env.txt

582 bytes read
## Warning: defaulting to text format
reading script.bin

43744 bytes read
reading linux/uImage

3445352 bytes read
## Booting kernel from Legacy Image at 48000000 ...
   Image Name:   Linux-3.4.61+
   Image Type:   ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
   Data Size:    3445288 Bytes = 3.3 MiB
   Load Address: 40008000
   Entry Point:  40008000
   Verifying Checksum ... OK
   Loading Kernel Image ... OK
OK

Starting kernel ...

<6>Booting Linux on physical CPU 0
<6>Initializing cgroup subsys cpuset
<5>Linux version 3.4.61+ (root@cubie) (gcc version 4.6.3 (Debian
4.6.3-14) ) #1 Fri Oct 25 00:26:53 BRST 2013
CPU: ARMv7 Processor [413fc082] revision 2 (ARMv7), cr=10c5387d
CPU: PIPT / VIPT nonaliasing data cache, VIPT aliasing instruction cache

Error: unrecognized/unsupported machine ID (r1 = 0x00000da7).


Error: unrecognized/unsupported machine ID (r1 = 0x00000da7).

Available machine support:

ID (hex)        NAME
Available machine support:

ID (hex)        NAME
000010bb        sun7i
000010bb        sun7i
0000102a        sun5i
0000102a        sun5i
00001008        sun4i
00001008        sun4i

Please check your kernel config and/or bootloader.

Please check your kernel config and/or bootloader.

------------------------------------------------------------------------

My env.txt
boot_normal=fatload nand 0 0x43000000 script.bin; fatload nand 0
0x48000000 linux/uImage; bootm 0x48000000
bootargs=rootwait console=ttyS0,115200 root=/dev/nandb loglevel=6
panic=10 rootfstype=ext4 raid=noautodetect sunxi_g2d_mem_res
erve=0 sunxi_ve_mem_reserve=0 sunxi_no_mali_mem_reserve
setargs=setenv bootargs rootwait console=ttyS0,115200 root=/dev/nandb
loglevel=6 panic=10 rootfstype=ext4 raid=noautodetect su
nxi_g2d_mem_reserve=0 sunxi_ve_mem_reserve=0
sunxi_no_mali_mem_reserve; fatload nand 0 0x43000000 script.bin;
fatload nand 0 0
x48000000 linux/uImage; bootm 0x48000000

Thank you in advance for any help,
Best Regards

Offline patwood

  • Linux geek
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1660
  • Karma: +129/-0
    • View Profile
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #1 on: October 26, 2013, 10:05:24 am »
0xda7 is a new machine ID to me.  You can try putting

machid=0xda7

in your uEnv.txt, or running

setenv machid 'da7'

on the u-boot command line, but I'd also check to make sure your kernel config has CONFIG_ARCH_SUN4I=y in it.
« Last Edit: October 26, 2013, 10:24:02 am by patwood »

ADBensi

  • Guest
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #2 on: October 26, 2013, 10:33:33 pm »
Hello,

  Thanks for replying,
  I have env.txt then I need to rename to uEnv.txt and change its content by:

setenv machid 0da7
kernel=uImage
console=tty0
extraargs=console=ttyS0,115200 hdmi.audio=EDID:0 disp.screen0_output_mode=EDID:1280x800p60 root=/dev/nandb rootwait rootfstype=ext4 loglevel=6 panic=10 raid=noautodetect sunxi_g2d_mem_reserve=0 sunxi_ve_mem_reserve=0 sunxi_no_mali_mem_reserve

  I've been looking http://dl.cubieforums.com/patwood/,
  I saw that there are different size files for u-boot.bin

  Does one of these packages is more suitable for me (CB1-nanda.tar or u-boot-nand-ext4.bin)?
 
  I have the boot on /dev/nanda
  and root on /dev/nandb ext4 with debian

  My kernel have sun4i, vfat and ext4.

  Thanks a lot Patwood,
  Best Regards

Offline patwood

  • Linux geek
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1660
  • Karma: +129/-0
    • View Profile
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #3 on: October 26, 2013, 11:08:51 pm »
You could just try adding the "setenv machid 0da7;" to your env.txt first to see if that works.

The u-boot-nand-ext4.bin is for the A20; CB1-nanda.tar is a newer u-boot for the Cubieboard 1 that uses uEnv.txt instead of env.txt and is more like the MMC u-boot (which also uses uEnv.txt).

Here are the contents of the env settings for CB1-nanda.tar.  Perhaps they can help you decide if you want to use it:

Code: [Select]
bootcmd=if run loadbootenv; then echo Loaded environment from ${bootenv};env import -t ${scriptaddr} ${filesize};fi;if test -n ${uenvcmd}; then echo Running uenvcmd ...;run uenvcmd;fi;if run loadbootscr; then echo Jumping to ${bootscr};source ${scriptaddr};fi;run setargs boot_nand;
bootdelay=3
baudrate=115200
console=ttyS0,115200
root=/dev/nandb rootwait
panicarg=panic=10
extraargs=
loglevel=8
scriptaddr=0x44000000
setargs=setenv bootargs console=${console} root=${root} loglevel=${loglevel} ${panicarg} ${extraargs}
kernel=/uImage
bootenv=/uEnv.txt
bootscr=/boot.scr
loadbootscr=ext4load nand 1:0 $scriptaddr /boot${bootscr} || fatload nand 0:0 $scriptaddr ${bootscr}
loadbootenv=ext4load nand 1:0 $scriptaddr /boot${bootenv} || fatload nand 0:0 $scriptaddr ${bootenv}
boot_nand=ext4load nand 1:0 0x48000000 /boot${kernel} && bootm 0x48000000

ADBensi

  • Guest
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #4 on: October 28, 2013, 05:51:16 pm »
Hello!

 I have a strange problem, ?1?1?  :'(

 I chose CB1-nanda.tar because it supports boot.scr  8) and fix mach type ;D but the system stop "Waiting for root device / dev / nandb ..."

 I try many models of .config to make kernel but same problem.  :o

 Please, some light ?   ???

Thanks a lot,
Best Regards

My bootloader:
setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=/dev/nandb rootwait rootfstype=ext4 lo
glevel=6 panic=10 raid=noautodetect sunxi_g2d_mem_reserve=0 sunxi_ve_mem_reserve
=0 sunxi_no_mali_mem_reserve ${extra}
fatload nand 0:0 0x43000000 script.bin
fatload nand 0:0 0x48000000 linux/uImage
bootm 0x48000000


My log:
=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=
PuTTY log 2013.10.28 18:52:16
=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=
HELLO! BOOT0 is starting!
boot0 version : 1.5.1
dram size =1024
Succeed in opening nand flash.
Succeed in reading Boot1 file head.
The size of Boot1 is 0x0003c000.
The file stored in 0X00000000 of block 2 is perfect.
Check is correct.
Ready to disable icache.
Succeed in loading Boot1.
Jump to Boot1.
[       0.133] boot1 version : 1.4.0
[       0.133] pmu type = 3
[       0.134] bat vol = 0
[       0.161] axi:ahb:apb=3:2:2
[       0.161] set dcdc2=1400, clock=1008 successed
[       0.163] key
[       0.175] no key found
[       0.175] flash init start
[       2.474] flash init finish
[       2.475] fs init ok
[       2.476] fattype FAT16
[       2.476] fs mount ok
[       2.484] script finish
[       2.485] power finish
[       2.492] BootMain start

[       2.492] 0

[       2.527] key value = 0

[       2.527] recovery key high 6, low 4

[       2.528] unable to find fastboot_key key_max value

[       2.535] test for multi os boot with display

[       2.538] logo name is invalid or dont need show logo

[       2.543] load kernel start

[       2.571] load kernel successed

[       2.571] start address = 0x4a000000

[       2.572] jump to



U-Boot 2013.01-05530-g8843079-dirty (Feb 04 2013 - 02:41:41) Allwinner Technology

Board: Cubieboard
I2C:   ready
DRAM:  1 GiB
NAND:  0 MiB
MMC:   SUNXI SD/MMC: 0
MMC init failed
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   wemac
Hit any key to stop autoboot:  3  2  1  0
** File not found /boot/uEnv.txt **
reading /uEnv.txt
** Unable to read file /uEnv.txt **
** File not found /boot/boot.scr **
reading /boot.scr
367 bytes read in 3 ms (119.1 KiB/s)
Jumping to /boot.scr
## Executing script at 44000000
reading script.bin
44972 bytes read in 7 ms (6.1 MiB/s)
reading linux/uImage
3366920 bytes read in 207 ms (15.5 MiB/s)
## Booting kernel from Legacy Image at 48000000 ...
   Image Name:   Linux-3.4.61-ADBensi+
   Created:      2013-10-28   8:58:17 UTC
   Image Type:   ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
   Data Size:    3366856 Bytes = 3.2 MiB
   Load Address: 40008000
   Entry Point:  40008000
   Verifying Checksum ... OK
   Loading Kernel Image ... OK
OK

Starting kernel ...

<6>Booting Linux on physical CPU 0

<6>Initializing cgroup subsys cpuset

<6>Initializing cgroup subsys cpu

<5>Linux version 3.4.61-ADBensi+ (root@cubie) (gcc version 4.6.3 (Debian 4.6.3-14) ) #2 Mon Oct 28 06:57:02 BRST 2013

CPU: ARMv7 Processor [413fc082] revision 2 (ARMv7), cr=10c5387d

CPU: PIPT / VIPT nonaliasing data cache, VIPT aliasing instruction cache

Machine: sun4i

<6>Memory Reserved:

<6>   SYS  : 0x43000000 - 0x4300ffff  (  64 kB)

<6>   LCD  : 0x44000000 - 0x45ffffff  (  32 MB)

Memory policy: ECC disabled, Data cache writeback

<6>sunxi: Allwinner A10 revision C (AW1623/sun4i) detected.

<7>On node 0 totalpages: 262144

<7>free_area_init_node: node 0, pgdat 8063b9d0, node_mem_map 807f5000

<7>  Normal zone: 2048 pages used for memmap

<7>  Normal zone: 0 pages reserved

<7>  Normal zone: 260096 pages, LIFO batch:31

<7>pcpu-alloc: s0 r0 d32768 u32768 alloc=1*32768<c>

<7>pcpu-alloc: <c>
  • <c>0 <c>


Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 260096

<5>Kernel command line: console=ttyS0,115200 root=/dev/nandb rootwait rootfstype=ext4 loglevel=6 panic=10 raid=noautodetect sunxi_g2d_mem_reserve=0 sunxi_ve_mem_reserve=0 sunxi_no_mali_mem_reserve

<6>PID hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)

<6>Dentry cache hash table entries: 131072 (order: 7, 524288 bytes)

<6>Inode-cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)

<6>allocated 2097152 bytes of page_cgroup

<6>please try 'cgroup_disable=memory' option if you don't want memory cgroups

<6>Memory: 1024MB = 1024MB total

<5>Memory: 996512k/996512k available, 52064k reserved, 0K highmem

<5>Virtual kernel memory layout:

    vector  : 0xffff0000 - 0xffff1000   (   4 kB)

    fixmap  : 0xfff00000 - 0xfffe0000   ( 896 kB)

    vmalloc : 0xc0800000 - 0xff000000   (1000 MB)

    lowmem  : 0x80000000 - 0xc0000000   (1024 MB)

    pkmap   : 0x7fe00000 - 0x80000000   (   2 MB)

    modules : 0x7f000000 - 0x7fe00000   (  14 MB)

      .text : 0x80008000 - 0x805d570c   (5942 kB)

      .init : 0x805d6000 - 0x80600000   ( 168 kB)

      .data : 0x80600000 - 0x80640f98   ( 260 kB)

       .bss : 0x80640fbc - 0x807f4f30   (1744 kB)

<6>SLUB: Genslabs=11, HWalign=64, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1

<6>NR_IRQS:128

<6>sched_clock: 32 bits at 24MHz, resolution 41ns, wraps every 178956ms

<6>Console: colour dummy device 80x30

<6>Calibrating delay loop... <c>1001.88 BogoMIPS (lpj=5009408)

<6>pid_max: default: 32768 minimum: 301

<6>Mount-cache hash table entries: 512

<6>Initializing cgroup subsys cpuacct

<6>Initializing cgroup subsys memory

<6>Initializing cgroup subsys devices

<6>Initializing cgroup subsys freezer

<6>Initializing cgroup subsys blkio

<6>Initializing cgroup subsys perf_event

<6>CPU: Testing write buffer coherency: ok

<6>hw perfevents: enabled with ARMv7 Cortex-A8 PMU driver, 5 counters available

<6>Setting up static identity map for 0x40438ad0 - 0x40438b28

<6>devtmpfs: initialized

<6>dummy:

<6>NET: Registered protocol family 16

<6>hw-breakpoint: debug architecture 0x4 unsupported.

<6>Init eGon pin module V2.0

SOFTWINNER DMA Driver, (c) 2003-2004,2006 Simtec Electronics

<6>Initialize DMAC OK

<6>bio: create slab <bio-0> at 0

<5>SCSI subsystem initialized

<7>libata version 3.00 loaded.

<6>usbcore: registered new interface driver usbfs

<6>usbcore: registered new interface driver hub

<6>usbcore: registered new device driver usb

<6>Linux media interface: v0.10

<6>Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.25.

<6>cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain

<6>Switching to clocksource aw_64bits_counter

<5>FS-Cache: Loaded

<6>CacheFiles: Loaded

[usb_manager]: CONFIG_USB_SW_SUNXI_USB0_OTG

[sw_hcd0]: usb host driver initialize........

[sw_hcd0]: open_usb_clock

[sw_hcd0]: host_init_state = 0

[sw_hcd0]: platform is usb host

[sw_hcd0]: sw_hcd_host0: ConfigData=0xde (UTMI-8, dyn FIFOs, bulk combine, bulk split, HB-ISO Rx (X), HB-ISO Tx (X), SoftConn)

[sw_hcd0]: sw_hcd_init_controller: sw_hcd_host0: USB Host mode controller at f1c13000 using PIO, IRQ 38

<6>sw_hcd_host0 sw_hcd_host0: sw_hcd host driver

<6>sw_hcd_host0 sw_hcd_host0: new USB bus registered, assigned bus number 1

<6>hub 1-0:1.0: USB hub found

<6>hub 1-0:1.0: 1 port detected

wrn: hcd is not enable, need not start hcd

[sw_hcd0]: sw_usb_host0_disable start

-------sw_hcd0_soft_disconnect---------

is_on = 0, hcd0_set_vbus_cnt = 0

[sw_hcd_host0]: Set USB Power Off

wrn: hcd is not enable, need not stop hcd

[sw_hcd0]: close_usb_clock

[sw_hcd0]: sw_usb_host0_disable end

[sw_udc]: udc_init: version 20080411

<6>NET: Registered protocol family 2

<6>IP route cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)

<6>TCP established hash table entries: 131072 (order: 8, 1048576 bytes)

<6>TCP bind hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)

<6>TCP: Hash tables configured (established 131072 bind 65536)

<6>TCP: reno registered

<6>UDP hash table entries: 512 (order: 1, 8192 bytes)

<6>UDP-Lite hash table entries: 512 (order: 1, 8192 bytes)

<6>NET: Registered protocol family 1

<6>audit: initializing netlink socket (disabled)

<5>type=2000 audit(0.319:1): initialized

<6>NTFS driver 2.1.30 [Flags: R/W].

<6>fuse init (API version 7.18)

<6>msgmni has been set to 1946

<6>alg: No test for stdrng (krng)

<6>Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 252)

<6>io scheduler noop registered

<6>io scheduler deadline registered

<6>io scheduler cfq registered (default)

<6>Serial: 8250/16550 driver, 8 ports, IRQ sharing disabled

<6>[uart]: used uart info.: 0x05

<6>[uart]: serial probe 0 irq 1 mapbase 0x01c28000

<6>sunxi-uart.0: ttyS0 at MMIO 0x1c28000 (irq = 1) is a U6_16550A

[    0.000000] Linux version 3.4.61-ADBensi+ (root@cubie) (gcc version 4.6.3 (Debian 4.6.3-14) ) #2 Mon Oct 28 06:57:02 BRST 2013
[    0.000000] Kernel command line: console=ttyS0,115200 root=/dev/nandb rootwait rootfstype=ext4 loglevel=6 panic=10 raid=noautodetect sunxi_g2d_mem_reserve=0 sunxi_ve_mem_reserve=0 sunxi_no_mali_mem_reserve
[    0.000000] Memory: 996512k/996512k available, 52064k reserved, 0K highmem
[    0.000000] Virtual kernel memory layout:
[    0.000000]     vector  : 0xffff0000 - 0xffff1000   (   4 kB)
[    0.000000]     fixmap  : 0xfff00000 - 0xfffe0000   ( 896 kB)
[    0.000000]     vmalloc : 0xc0800000 - 0xff000000   (1000 MB)
[    0.000000]     lowmem  : 0x80000000 - 0xc0000000   (1024 MB)
[    0.000000]     pkmap   : 0x7fe00000 - 0x80000000   (   2 MB)
[    0.000000]     modules : 0x7f000000 - 0x7fe00000   (  14 MB)
[    0.000000]       .text : 0x80008000 - 0x805d570c   (5942 kB)
[    0.000000]       .init : 0x805d6000 - 0x80600000   ( 168 kB)
[    0.000000]       .data : 0x80600000 - 0x80640f98   ( 260 kB)
[    0.000000]        .bss : 0x80640fbc - 0x807f4f30   (1744 kB)
[    0.124944] SCSI subsystem initialized
[    0.161431] FS-Cache: Loaded
[    0.327791] type=2000 audit(0.319:1): initialized
<6>console [ttyS0] enabled

<6>[uart]: serial probe 2 irq 3 mapbase 0x01c28800

<6>sunxi-uart.2: ttyS1 at MMIO 0x1c28800 (irq = 3) is a U6_16550A

<7>G2D: drv_g2d_init

<6>G2D: Module initialized.major:251

<6>brd: module loaded

<6>loop: module loaded

[NAND] nand driver version: 0x2 0x9

<4>Dev Sunxi softw311 nand: part 1, start 32768, size 32768

[    0.621131] Dev Sunxi softw311 nand: part 1, start 32768, size 32768
<4>Dev Sunxi softw311 nand: part 2, start 65536, size 7913472

[    0.632983] Dev Sunxi softw311 nand: part 2, start 65536, size 7913472
<6> nand: nand1 nand2

[NAND]nand driver, ok.

<6>sw_ahci sw_ahci.0: controller can't do PMP, turning off CAP_PMP

<4>sw_ahci sw_ahci.0: forcing PORTS_IMPL to 0x1

[    0.654653] sw_ahci sw_ahci.0: forcing PORTS_IMPL to 0x1
<6>sw_ahci sw_ahci.0: AHCI 0001.0100 32 slots 1 ports 3 Gbps 0x1 impl platform mode

<6>sw_ahci sw_ahci.0: flags: ncq sntf pm led clo only pio slum part ccc

<6>scsi0 : sw_ahci_platform

<6>ata1: SATA max UDMA/133 mmio [mem 0x01c18000-0x01c18fff] port 0x100 irq 56

<6>sunxi_emac Using mii phy on PortA

<6>sunxi_emac Using MAC from SID: 02:d7:07:c0:9c:c7<6>ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver

<6>ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver

[sw-ehci1]: open clock

[sw-ehci1]: Set USB Power ON

<6>sw-ehci sw-ehci.1: SW USB2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver

<6>sw-ehci sw-ehci.1: new USB bus registered, assigned bus number 2

<6>sw-ehci sw-ehci.1: irq 39, io mem 0x01c14000

<6>sw-ehci sw-ehci.1: USB 2.0 started, EHCI 1.00

<6>hub 2-0:1.0: USB hub found

<6>hub 2-0:1.0: 1 port detected

[sw-ohci1]: open clock

<6>sw-ohci sw-ohci.1: SW USB2.0 'Open' Host Controller (OHCI) Driver

<6>sw-ohci sw-ohci.1: new USB bus registered, assigned bus number 3

<6>sw-ohci sw-ohci.1: irq 64, io mem 0x01c14400

ehci_irq: port change detect

<6>hub 3-0:1.0: USB hub found

<6>hub 3-0:1.0: 1 port detected

[sw-ehci2]: open clock

[sw-ehci2]: Set USB Power ON

<6>sw-ehci sw-ehci.2: SW USB2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver

<6>sw-ehci sw-ehci.2: new USB bus registered, assigned bus number 4

<6>sw-ehci sw-ehci.2: irq 40, io mem 0x01c1c000

<6>sw-ehci sw-ehci.2: USB 2.0 started, EHCI 1.00

ehci_irq: port change detect

<6>hub 4-0:1.0: USB hub found

<6>hub 4-0:1.0: 1 port detected

[sw-ohci2]: open clock

<6>sw-ohci sw-ohci.2: SW USB2.0 'Open' Host Controller (OHCI) Driver

<6>sw-ohci sw-ohci.2: new USB bus registered, assigned bus number 5

<6>sw-ohci sw-ohci.2: irq 65, io mem 0x01c1c400

<6>hub 5-0:1.0: USB hub found

<6>hub 5-0:1.0: 1 port detected

<6>mousedev: PS/2 mouse device common for all mice

===========================hv_keypad_init=====================

========HV Inital ===================

<3>tkey_fetch_sysconfig_para: tkey_unused.

[    1.077304] tkey_fetch_sysconfig_para: tkey_unused.
hv_keypad_init: after fetch_sysconfig_para:  normal_i2c: 0x0. normal_i2c[1]: 0x0

<6>sunxi-rtc sunxi-rtc: rtc core: registered rtc as rtc0

<6>i2c /dev entries driver

config i2c gpio with gpio_config api

<6>usb 2-1: new high-speed USB device number 2 using sw-ehci

<6>axp_mfd 0-0034: AXP (CHIP ID: 0x41) detected

<4>i2c i2c-0: Invalid probe address 0x00

[    1.116329] i2c i2c-0: Invalid probe address 0x00
<6>I2C: i2c-0: AW16XX I2C adapter

<4>i2c i2c-1: Invalid probe address 0x00

[    1.128011] i2c i2c-1: Invalid probe address 0x00
<6>I2C: i2c-1: AW16XX I2C adapter

<4>i2c i2c-2: Invalid probe address 0x00

[    1.139647] i2c i2c-2: Invalid probe address 0x00
<6>I2C: i2c-2: AW16XX I2C adapter

<6>axp20_ldo1: 1300 mV

<6>axp20_ldo2: 1800 <--> 3300 mV at 3000 mV

<6>axp20_ldo3: 700 <--> 3500 mV at 2800 mV

<6>axp20_ldo4: 1250 <--> 3300 mV at 2800 mV

<6>axp20_buck2: 700 <--> 2275 mV at 1400 mV

<6>axp20_buck3: 700 <--> 3500 mV at 1250 mV

<6>axp20_ldoio0: 1800 <--> 3300 mV at 2800 mV

<6>input: axp20-supplyer as /devices/platform/sunxi-i2c.0/i2c-0/0-0034/axp20-supplyer.28/input/input0

<4>axp20_ldo2: Failed to create debugfs directory

[    1.207228] axp20_ldo2: Failed to create debugfs directory
<6>cpuidle: using governor ladder

<6>cpuidle: using governor menu

[mmc_pm]: no sdio card used in configuration

[mmc]: sunximmc_init

[mmc]: sunxi mmc controller using config : 0x9

[mmc]: sunxi-mmc.0: pdev->name: sunxi-mmc, pdev->id: 0

[mmc]: mmc 0 power off !!

[mmc]: mmc0 Probe: base:0xf1c0f000 irq:32 dma:0 pdes:0xbfbc0000, ret 0.

[mmc]: sunxi-mmc.3: pdev->name: sunxi-mmc, pdev->id: 3

[mmc]: mmc 3 power off !!

[mmc]: mmc3 Probe: base:0xf1c12000 irq:35 dma:0 pdes:0xbfbc4000, ret 0.

<6>sunxi_leds driver init

<7>Registered led device: green

<7>Registered led device: blue

<7>Registered led device: boxred

<7>Registered led device: boxgreen

<6>ledtrig-cpu: registered to indicate activity on CPUs

<6>usbcore: registered new interface driver usbhid

<6>usbhid: USB HID core driver

<6>ashmem: initialized

<6>logger: created 256K log 'log_main'

<6>logger: created 256K log 'log_events'

<6>logger: created 256K log 'log_radio'

<6>logger: created 256K log 'log_system'

<6>IPv4 over IPv4 tunneling driver

<6>TCP: bic registered

<6>TCP: cubic registered

<6>TCP: westwood registered

<6>TCP: highspeed registered

<6>TCP: hybla registered

<6>TCP: htcp registered

<6>TCP: vegas registered

<6>TCP: veno registered

<6>TCP: scalable registered

<6>TCP: lp registered

<6>TCP: yeah registered

<6>TCP: illinois registered

<6>Initializing XFRM netlink socket

<6>NET: Registered protocol family 17

<6>NET: Registered protocol family 15

[mmc_pm]: No sdio card, please check your config !!

<5>Registering the dns_resolver key type

[    1.354539] Registering the dns_resolver key type
<6>VFP support v0.3: implementor 41 architecture 3 part 30 variant c rev 3

<5>Registering SWP/SWPB emulation handler

[    1.369769] Registering SWP/SWPB emulation handler
<4>axp20_buck2: Failed to create debugfs directory

[    1.379106] axp20_buck2: Failed to create debugfs directory
<6>registered taskstats version 1

<4>axp20_buck3: incomplete constraints, leaving on

[    1.393521] axp20_buck3: incomplete constraints, leaving on
<4>axp20_buck2: incomplete constraints, leaving on

[    1.403899] axp20_buck2: incomplete constraints, leaving on
<4>axp20_ldo4: incomplete constraints, leaving on

[    1.414183] axp20_ldo4: incomplete constraints, leaving on
<4>axp20_ldo3: incomplete constraints, leaving on

[    1.424376] axp20_ldo3: incomplete constraints, leaving on
<4>axp20_ldo2: incomplete constraints, leaving on

[    1.434724] axp20_ldo2: incomplete constraints, leaving on
<6>sunxi-rtc sunxi-rtc: setting system clock to 2013-10-28 20:52:49 UTC (1382993569)

<6>ALSA device list:

<6>  No soundcards found.

<6>usb 4-1: new high-speed USB device number 2 using sw-ehci

<6>ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)

<6>ata1.00: ATA-8: WDC WD3200BPVT-22JJ5T0, 01.01A01, max UDMA/133

<6>ata1.00: 625142448 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)

<6>ata1.00: configured for UDMA/133

<5>scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      WDC WD3200BPVT-2 01.0 PQ: 0 ANSI: 5

[    3.851654] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      WDC WD3200BPVT-2 01.0 PQ: 0 ANSI: 5
<5>sd 0:0:0:0: [sda] 625142448 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)

[    3.866846] sd 0:0:0:0: [sda] 625142448 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)
<5>sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks

[    3.878522] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks
<5>sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off

[    3.887809] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
<7>sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00

<5>sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA

[    3.904680] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
<6> sda: sda1

<5>sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk

[    3.932271] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
<6>Waiting for root device /dev/nandb...


Offline patwood

  • Linux geek
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1660
  • Karma: +129/-0
    • View Profile
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #5 on: October 28, 2013, 07:46:04 pm »
According to this line from your console log:

<6> nand: nand1 nand2

Your nand partition names are nand1 and nand2.  Try setting root=/dev/nand2.

ADBensi

  • Guest
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #6 on: October 28, 2013, 08:43:54 pm »
Hi!

 It´s work!  ;D
 Bootloader nanda,
 System nand1  :P

 Nice, rss I liked nand1,2
 Thanks a lot patwood! Great job with u-boot.bin, boot.scr rules!

 Best Regards,

Offline patwood

  • Linux geek
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1660
  • Karma: +129/-0
    • View Profile
Re: correct mach type for SUN4i
« Reply #7 on: October 28, 2013, 11:07:53 pm »
Glad I could help.  Good luck with your cubieboard.

Keep us posted with any interesting projects you have.