October 20, 2019, 12:26:00 pm

News:

Have you visited the Allwinner Chipset wiki? - http://linux-sunxi.org/


What should I do to make 4.7 kernel see Cubieboard NAND?

Started by yakatao, October 03, 2016, 05:24:50 pm

Previous topic - Next topic

yakatao

I found this manual: http://linux-sunxi.org/Mainline_NAND_Howto but it seems outdated. "NAND detection/initialization patchset" cannot be applied to, say, https://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/arm/arm-soc.git/ HEAD.
So I tried to fix dts and dtsi files and select  'Support for NAND on Allwinner SoCs' option in menuconfig, then got this:

# mtdinfo
Count of MTD devices:           0
# dmesg | tail
[    1.969324] EXT4-fs (mmcblk0): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[    1.977328] VFS: Mounted root (ext4 filesystem) readonly on device 179:0.
[    1.990871] devtmpfs: mounted
[    1.995363] Freeing unused kernel memory: 1024K (c0800000 - c0900000)
[    2.753005] systemd-udevd[163]: starting version 215
[    2.798861] random: udevd urandom read with 128 bits of entropy available
[    2.813133] random: nonblocking pool is initialized
[    5.326390] EXT4-fs (mmcblk0): re-mounted. Opts: (null)
[   11.839440] EXT4-fs (mmcblk0): re-mounted. Opts: commit=600,errors=remount-ro
[   13.521374] sunxi_nand 1c03000.nand: could not find pctldev for node /soc@01c00000/nand_base0@0, deferring probe

Don Pedro

January 13, 2018, 06:45:05 pm #1 Last Edit: January 13, 2018, 06:46:46 pm by Don Pedro
Sounds like this guy here got it running somehow, but I got no reply yet how exactly he did that
https://forum.armbian.com/topic/4987-mainline-kernel-and-u-boot-on-nand

Jeabjirada

All the stories have been read. It gave me so many good ideas. So good that I was really glad to read it.

bronxgg

Quote from: yakatao on October 03, 2016, 05:24:50 pm
I found this manual: http://linux-sunxi.org/Mainline_NAND_Howto but it seems outdated. "NAND detection/initialization patchset" cannot be applied to, say, https://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/arm/arm-soc.git/ HEAD.
So I tried to fix dts and dtsi files and select  'Support for NAND on Allwinner SoCs' option in menuconfig, then got this:

# mtdinfo
Count of MTD devices:           0
# dmesg | tail
[    1.969324] EXT4-fs (mmcblk0): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[    1.977328] VFS: Mounted root (ext4 filesystem) readonly on device 179:0.
[    1.990871] devtmpfs: mounted
[    1.995363] Freeing unused kernel memory: 1024K (c0800000 - c0900000)
[    2.753005] systemd-udevd[163]: starting version 215
[    2.798861] random: udevd urandom read with 128 bits of entropy available
[    2.813133] random: nonblocking pool is initialized
[    5.326390] EXT4-fs (mmcblk0): re-mounted. Opts: (null)
[   11.839440] EXT4-fs (mmcblk0): re-mounted. Opts: commit=600,errors=remount-ro
[   13.521374] sunxi_nand 1c03000.nand: could not find pctldev for node /soc@01c00000/nand_base0@0, deferring probe




I have a problem with that too, thanks for the advice. I will try it