October 18, 2019, 05:27:26 am

News:

Have you visited the Allwinner Chipset wiki? - http://linux-sunxi.org/


Cubian Desktop Hang on Cubieboardv2

Started by bmarkham, May 02, 2014, 10:18:25 am

Previous topic - Next topic

bmarkham

Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

actkk2000

First you should check on your power source... then look for any process that could be demanding too much processor or resources...

ratin

Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!


Had the same issues. most probably high DRAM settings. you need to force a DRAM clock speed 384 Mhz (recompile SD bootloader) , it becomes stable at that point. See https://groups.google.com/forum/m/?fromgroups#!topic/linux-sunxi/hw0yyWFVYgM

Den1982

May 07, 2014, 12:14:58 am #3 Last Edit: May 07, 2014, 12:43:35 am by Den1982
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!


Hi! I have the same problem! Exactly (The screen is just a blank screen of light blue.).

Quote from: ratin on May 06, 2014, 09:42:53 pm
Had the same issues. most probably high DRAM settings. you need to force a DRAM clock speed 384 Mhz (recompile SD bootloader) , it becomes stable at that point. See https://groups.google.com/forum/m/?fromgroups#!topic/linux-sunxi/hw0yyWFVYgM


I'm newbie in linux. Whether there is an easier way to apply the patch. Maybe someone already compile bootloader. :) Please share it. :)

UPD: Oh, I am find it here:
http://www.cubieforums.com/index.php?topic=952.msg13035#msg13035
But this 432 Mhz

cubieplayer

Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319

ratin

Quote from: cubieplayer on June 23, 2014, 05:42:25 am
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319


If the PMU voltage outputs (from AXP209) are too conservative, it can have problem with various chips on the board, depending on their tolerance level. What appears to be least tolerant is the DRAM chip. And Nand chip is the second one I think. I think thats why lowering the DRAM speed fixed the problem.
Well its known issue but apparently not well known ;) What I am afraid of is after 3 months of testing and confirming that this probem went away, now it will require another level of testing with the new FEX settings.

ratin

Quote from: cubieplayer on June 23, 2014, 05:42:25 am
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319


Hi Cubieplayer, Have you tried the updated fex settings with the SD boot loader?

cubieplayer

Quote from: ratin on June 23, 2014, 11:34:03 am
Quote from: cubieplayer on June 23, 2014, 05:42:25 am
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319


Hi Cubieplayer, Have you tried the updated fex settings with the SD boot loader?

We only needs to change script.bin, is it related to u-boot?

ratin

Quote from: cubieplayer on June 24, 2014, 12:52:54 am
Quote from: ratin on June 23, 2014, 11:34:03 am
Quote from: cubieplayer on June 23, 2014, 05:42:25 am
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319


Hi Cubieplayer, Have you tried the updated fex settings with the SD boot loader?

We only needs to change script.bin, is it related to u-boot?


yes u-boot reads that file, and I have seen the Nand boot loader does not honor the settings, while SD boot loader does (you put the script.bin in SD boot partition)

cubieplayer

Quote from: ratin on June 24, 2014, 11:58:34 am
Quote from: cubieplayer on June 24, 2014, 12:52:54 am
Quote from: ratin on June 23, 2014, 11:34:03 am
Quote from: cubieplayer on June 23, 2014, 05:42:25 am
Quote from: bmarkham on May 02, 2014, 10:18:25 am
Hi!

I downloaded the Cubian Desktop r1 SD image for A20 cubieboard.  It works very nicely except ... it seems at random, even if I just leave it sitting alone for an hour or so, it will completely lock up.

The screen is just a blank screen of light blue.  Unresponsive to keyboard.

Can't get in via ssh either.

The only light on is the power light when it hangs.  When it hangs, it can be turned off with the power button but otherwise seems unresponsive. 

Any ideas? 

Thank you!

This is a known issue, only happens on A20. Checkout https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues/319


Hi Cubieplayer, Have you tried the updated fex settings with the SD boot loader?

We only needs to change script.bin, is it related to u-boot?


yes u-boot reads that file, and I have seen the Nand boot loader does not honor the settings, while SD boot loader does (you put the script.bin in SD boot partition)

nand boot loader will load script.bin accordingly, if it isn't there is a bug, could you be more specific? which board, what version of cubian-nandinstall ?