Author Topic: Buster, Xenial and Bionic - updated 6.7.2019  (Read 732774 times)

Offline shider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #450 on: May 05, 2014, 12:06:12 pm »
I am using "non fex method" because you can play with leds on the fly if you like.
I understand. Anyway it would be nice to see disable_led script working properly on cubieboard2.

This is a bit strange.  ??? It would be helpful to find out which module is causing problems.
If you have CB2 then remove wireless module for good anyway ...
I checked this problem once more and it is caused by bcmdhd module.
Using Tapatalk

quickpass

  • Guest
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #451 on: May 05, 2014, 12:20:13 pm »
Glad to hear that. No, memory reservation does not affect CLI. In this case you probably installed wrong version in term (VGA/HDMI) or I made some bug on the way :) ? You can change this in /boot/uEnv.ct 

Change:
script=/boot/ct-vga.bin
to
script=/boot/ct-hdmi.bin

I double checked and I sure did get the correct image. uEnv.ct has "script=/boot/ct-hdmi.bin" enabled. It doesn't work maybe because I connect it to my TV instead of a monitor? Well, that's not important so I don't worry about it for now.

I spent hours past weekend trying to install Plex Media Server on my CT running this image but failed (I am new to Linux and this kind of stuff so probably I don't know what I was doing). It doesn't seem anybody has done this for ARM Debian yet. I am surprised not many people in the community are interested in this project.

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #452 on: May 05, 2014, 01:12:55 pm »
If i have a SATA SSD, then i should change /etc/sysfs.conf and set
block/sda/queue/scheduler from cfq to noop, isn't it?

yes

@quickpass
Quote
I double checked and I sure did get the correct image. uEnv.ct has "script=/boot/ct-hdmi.bin" enabled. It doesn't work maybe because I connect it to my TV instead of a monitor? Well, that's not important so I don't worry about it for now.

Hmm. It could be some compatibility / hardware problem? It should work.

Quote
I spent hours past weekend trying to install Plex Media Server

No debian ARM  build, yes ...
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=23753&p=224963
no open source no fun :(
Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

Offline Chris0706

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #453 on: May 05, 2014, 05:36:34 pm »
Is there an easy way to manually install a desktop enviornment afterwards ?

jedie

  • Guest
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #454 on: May 06, 2014, 02:50:39 am »
Is there an easy way to manually install a desktop enviornment afterwards ?
We should add instrution into the Wiki: https://github.com/igorpecovnik/Cubietruck-Debian/wiki

I'm trying to install a MATE desktop, see: http://www.cubieforums.com/index.php?topic=2462.0


Other question:
Is it possible to create a multi boot?
e.g.: copy /dev/sda1 to /dev/sda2 or create a other rootfs into /dev/sda2
Then mount the sdcard and change in uEnv the part root=/dev/sda1 rootwait to root=/dev/sda2 rootwait

Is it possible?

Offline tstorr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #455 on: May 06, 2014, 03:32:53 am »
Hi Igor,

first thanks for making available a near ideal image and for describing the build process.  You have saved me a great deal of work!

I'm building my own from you github reopos using the build.sh script and have run into a small problem.  I'm building on ubuntu 12.04 64bit.  I get the "can't delete device /dev/loop0: Device or resource busy root@..." error somewhere around lines 318-328 when the modules are being loaded.

Has anyone any idea what is causing this?

Many thanks in advance,

====
Update just checking that having nautilus open when doing this causes the loop0 deleting error.

====

I've just checked and this does not fix the problem.  More poking around and I think it is failing at line 411-413

lib/firmware/emi62/spdif.fw
lib/firmware/emi62/midi.fw
loop: can't delete device /dev/loop0: Device or resource busy

# sunxi-tools
cd $DEST/sunxi-tools
make clean && make $CTHREADS 'fex2bin' CC=arm-linux-gnueabihf-gcc && make $CTHREADS 'bin2fex' CC=arm-linux-gnueabihf-gcc && make $CTHREADS 'nand-part' CC=arm-linux-gnueabihf-gcc

Trevor
« Last Edit: May 06, 2014, 04:55:37 am by tstorr »

Offline Fuzzlix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #456 on: May 06, 2014, 04:19:51 am »
Hi Slovenia.

First: Thanks for the great Image. It works well for my Cubietruck.

Only one tiny less important suggestion: Please preinstall less! It makes reading man pages much more conviniant, alowing scrolling backward.

Fuzzlix.

jedie

  • Guest
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #457 on: May 06, 2014, 04:49:03 am »
I would like to have a list of all really needed packages, in a clean install.

I saw the two apt-get line here: https://github.com/igorpecovnik/Cubietruck-Debian/blob/master/build.sh#L260-L266 :
Code: [Select]
chroot $DEST/output/sdcard /bin/bash -c "apt-get -qq -y install locales"
...
chroot $DEST/output/sdcard /bin/bash -c "apt-get -qq -y install bluetooth lirc alsa-utils netselect-apt sysfsutils hddtemp bc figlet toilet screen hdparm libfuse2 ntfs-3g bash-completion lsof console-data sudo git hostapd dosfstools htop openssh-server ca-certificates module-init-tools dhcp3-client udev ifupdown iproute iputils-ping ntpdate ntp rsync usbutils uboot-envtools pciutils wireless-tools wpasupplicant procps libnl-dev parted cpufrequtils console-setup unzip bridge-utils"
But it seems that cron and iptables are also installed. Isn't it?



The chmod -x /etc/init.d/disable_led.sh from the FAQ is not the best solution. It will be create a error messages while booting.
Other solution than just delete the file?

Offline tstorr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #458 on: May 06, 2014, 05:36:39 am »
@ Jedie,

to list the installed packages:

dpkg-query -l

my vanilla install had these:

https://docs.google.com/document/d/1ef7qIvrcRU3Ern3dwsg0J40692gQoEs7j8oaxORohJI/pub

LEDs can be controlled using using a boot script as outlined here - I have not tested this though.

http://www.cubieforums.com/index.php?topic=1275.msg16074;topicseen#msg16074

trevor

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #459 on: May 06, 2014, 06:04:57 am »
Quote
Is there an easy way to manually install a desktop enviornment afterwards ?

One simple/basic one.

Code: [Select]
apt-get -y install xorg
apt-get -y install lightdm
apt-get -y install xfce4 xfce4-goodies tango-icon-theme gnome-icon-theme
reboot

Quote
Other question:
Is it possible to create a multi boot?
e.g.: copy /dev/sda1 to /dev/sda2 or create a other rootfs into /dev/sda2
Then mount the sdcard and change in uEnv the part root=/dev/sda1 rootwait to root=/dev/sda2 rootwait

Is it possible?

Yes ... ("copy" = rsync)

@tstorr
Quote
I get the "can't delete device /dev/loop0: Device or resource busy root@..."

It's a known bug and it occurs randomly. I think some proper IF sentence should do the fix - obvious solution was not o.k., no alternatives tested yet.

@Fuzzlix
Quote
Only one tiny less important suggestion: Please preinstall less! It makes reading man pages much more conviniant, alowing scrolling backward.
@jedie
Quote
I would like to have a list of all really needed packages, in a clean install.

I am adding packages carefully but when I added IR, BT and audio support than we distant from minimal bare bone. We can separate images or better only in the build script to "basic" and "featured" server image?

Quote
But it seems that cron and iptables are also installed. Isn't it?

Yes. In Debian the cron package is installed as part of the base system, and will be running by default and so some other packages. I was manually adding what was needed. Some packages are automatic installed because they are needed by some other package (dependencies).

Quote
It will be create a error messages while booting.

What kind of error? Do you mean the one on Cubieboard2 only?
Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

jedie

  • Guest
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #460 on: May 06, 2014, 07:26:31 am »
How to change the xserver resolution???

I know the line disp.screen0_output_mode=EDID:1280x720p60 in uEnv, but it seems that is doesn't change the resolution :(



btw. What's about to move some filesystem parts into a RAM-Disk? e.g. /etc/fstab:
tmpfs   /tmp   tmpfs   nosuid   0   0
tmpfs   /var/log   tmpfs   noexec,nodev,nosuid   0   0

Maybe add something like "size=15%", too?

Offline Fuzzlix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #461 on: May 06, 2014, 07:36:44 am »
@Fuzzlix
Quote
Only one tiny less important suggestion: Please preinstall less! It makes reading man pages much more conviniant, alowing scrolling backward.
I am adding packages carefully but when I added IR, BT and audio support than we distant from minimal bare bone. We can separate images or better only in the build script to "basic" and "featured" server image?
I see it with the eyes of a bloody beginner. May be, i never understood the saying "bare bone" before hitting your image  ;)
Yeah, keep it like it is.

Fuzzlix

Offline tstorr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #462 on: May 06, 2014, 04:51:06 pm »
@Fuzzlix
Quote
Only one tiny less important suggestion: Please preinstall less! It makes reading man pages much more conviniant, alowing scrolling backward.
I am adding packages carefully but when I added IR, BT and audio support than we distant from minimal bare bone. We can separate images or better only in the build script to "basic" and "featured" server image?
I see it with the eyes of a bloody beginner. May be, i never understood the saying "bare bone" before hitting your image  ;)
Yeah, keep it like it is.

Fuzzlix

Exactly...  a really small barebones image for others to customise as they need  :)

Offline tstorr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #463 on: May 07, 2014, 03:32:09 am »


@tstorr
Quote
I get the "can't delete device /dev/loop0: Device or resource busy root@..."

It's a known bug and it occurs randomly. I think some proper IF sentence should do the fix - obvious solution was not o.k., no alternatives tested yet.


I thought about this today - some process must still be using /dev/loop - that is not detected by fuser losetup - probably a process initiated by the build environment.  So...  I installed vanilla ubuntu 12.04 server inside virtialbox, installed the packages required by the install script after changing to a faster repository and ran ./build.sh.  It built the images!

So while I can't categorically say what was locking /dev/loop0, if others have this problem it may be worth firing up a vm and doing a vanilla install of the development environment.

trevor

Offline Cubieklaus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.4.2014
« Reply #464 on: May 07, 2014, 04:05:55 am »
Hello,

it seems that something wrong in the new release.

I tried to compile a specific driver and got some errors:

Code: [Select]
Datei oder Verzeichnis nicht gefunden.
Fehlercode: 2
Fehlernachricht vom Server : No such file

when make calls build there a two broken links in /lib/modules/3.4.79-sun7i+

115    0 lrwxrwxrwx 1 root root      29 Apr 27 12:42 build -> /home/cubie/image/linux-sunxi

116    0 lrwxrwxrwx 1 root root      29 Apr 27 12:42 source -> /home/cubie/image/linux-sunxi

The folder /home is empty therefore when build is called the call will fail