Author Topic: Buster, Xenial and Bionic - updated 6.7.2019  (Read 732763 times)

Offline Brakelmann

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #225 on: February 13, 2014, 04:08:53 pm »
Somewhere here we found that you need to start the wifi driver in the ap mode.

Solved it by modifying bcmdhd module load :
Code: [Select]
bcmdhd op_mode=2
Read the whole story here

Hi,

I read the whole story, but I am not able to find the correct config file or how to change the "bcmdhd op_mode" to "2".

EDIT: If found the /etc/modules file and changed the parameter to "bcmdhd op_mode=2"
Rebooted the CT but without any success.
Code: [Select]
root@cubie ~ # iwconfig
lo        no wireless extensions.

br0       no wireless extensions.

tunl0     no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"" 
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:65 Mb/s   Tx-Power:32 dBm   
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Managementmode:All packets received
          Link Quality=5/5  Signal level=0 dBm  Noise level=0 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.

p2p0      IEEE 802.11bgn  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=1496 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on

Thanks, Brakelmann.
« Last Edit: February 13, 2014, 04:21:46 pm by Brakelmann »

Offline rose28357

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 567
  • Karma: +28/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #226 on: February 13, 2014, 04:35:37 pm »
Somewhere there was also a story about having the right hostapd version.

They worked out several problems and got it up with.
http://www.cubieforums.com/index.php/topic,963.msg6528.html#msg6528

Here the linkto the hostapd v2 version
http://www.cubieforums.com/index.php/topic,963.msg7641.html#msg7641

And hostapd v2.1
http://www.cubieforums.com/index.php/topic,963.msg9269.html#msg9269
« Last Edit: February 13, 2014, 04:58:40 pm by rose28357 »

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #227 on: February 13, 2014, 05:55:59 pm »
Check file

/etc/init.d/hostapd

Do you have correct path to your config

DAEMON_CONF=/etc/hostapd.conf

This could be the problem.
Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

Offline Brakelmann

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #228 on: February 15, 2014, 02:45:50 pm »
Hi slovenia,

yes!
This did the trick.
The path was not set.

Thanks, Brakelmann.

Morphy

  • Guest
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #229 on: February 17, 2014, 06:15:06 pm »
I'm getting a new USB-Dual Sata adapter tomorrow so hoping that will perform better than the previous. Any ideas what these nand errors are all about in my dmesg?

Code: [Select]
   51.893208] EXT4-fs error (device nand2): ext4_mb_generate_buddy:741: group 2                    , 9190 clusters in bitmap, 8697 in gd
[   58.902036] EXT4-fs error (device nand2): ext4_mb_generate_buddy:741: group 1                    , 48 clusters in bitmap, 27 in gd
[  315.514501] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[  315.525695] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_bu                    ddy:741
[  315.540377] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_buddy                    :741
[86807.897770] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[86807.908937] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_bu                    ddy:741
[86807.923578] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_buddy                    :741
[173315.417785] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[173315.429037] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[173315.443784] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741
[259822.937720] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[259822.949000] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[259822.963766] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741
[300842.608297] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x10200 action 0xe froz                    en
[300842.620251] ata1: irq_stat 0x00400000, PHY RDY changed
[300842.629336] ata1: SError: { Persist PHYRdyChg }
[300842.637098] ata1: hard resetting link
[300847.769586] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[300847.959365] ata1.00: configured for UDMA/133
[300847.966054] ata1: EH complete
[346330.457757] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[346330.469012] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[346330.483757] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741

Offline patwood

  • Linux geek
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1660
  • Karma: +129/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #230 on: February 17, 2014, 09:10:01 pm »
I'm getting a new USB-Dual Sata adapter tomorrow so hoping that will perform better than the previous. Any ideas what these nand errors are all about in my dmesg?

Code: [Select]
   51.893208] EXT4-fs error (device nand2): ext4_mb_generate_buddy:741: group 2                    , 9190 clusters in bitmap, 8697 in gd
[   58.902036] EXT4-fs error (device nand2): ext4_mb_generate_buddy:741: group 1                    , 48 clusters in bitmap, 27 in gd
[  315.514501] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[  315.525695] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_bu                    ddy:741
[  315.540377] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_buddy                    :741
[86807.897770] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[86807.908937] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_bu                    ddy:741
[86807.923578] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_buddy                    :741
[173315.417785] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[173315.429037] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[173315.443784] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741
[259822.937720] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[259822.949000] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[259822.963766] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741
[300842.608297] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x10200 action 0xe froz                    en
[300842.620251] ata1: irq_stat 0x00400000, PHY RDY changed
[300842.629336] ata1: SError: { Persist PHYRdyChg }
[300842.637098] ata1: hard resetting link
[300847.769586] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[300847.959365] ata1.00: configured for UDMA/133
[300847.966054] ata1: EH complete
[346330.457757] EXT4-fs (nand2): error count: 127
[346330.469012] EXT4-fs (nand2): initial error at 1391195499: ext4_mb_generate_b                    uddy:741
[346330.483757] EXT4-fs (nand2): last error at 1392252595: ext4_mb_generate_budd                    y:741

Those are not nand errors, they are messages from the ext4 driver on the nand2 partition.  Boot from an SD card and run fsck -f /dev/nand2.

Offline FanM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #231 on: February 18, 2014, 02:11:51 am »
Dear friends, hi there!

First of all big thanks to the Slovenia, who providing all that great work.

I have some problem with mounting the SATA hard drive. Hope someone can help, maybe someone had the same problem.

When i am trying to mount my SDA1 disk, it is mounting with next problem:
root@cubie:/# mount /dev/sda1 /mnt
mount: warning: /mnt seems to be mounted read-only.

I am trying that on clean system, right after first starting.

I do not have the same problem in Debian that is from cubueboard.org web-site (nand flash version).

That is fdisk -l results:
Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders, total 1250263728 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x93a867c6

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63  1250258624   625129281    7  HPFS/NTFS/exFAT

Please help me to solve that thing.

P.S.: ver 1.6 HDMI installed.

Offline cubieplayer

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 177
  • Karma: +22/-1
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #232 on: February 18, 2014, 02:28:54 am »
Hi Slovenia!
Tnx for u efforts, sorry my english is poor, its not my native language. Im from Russia. You script may build two image for Cubieboard2 (im successfully install self - build image for Cubietruck, but from u script im cut usb-director, add mc, screen, gpm ...  my be u add install its packages for defaults, install usb-director like option ? Because we build server image). My question - u may add RTC support for u kernel? For example DS1307, just patch 3 lines in u kernel config, for building CB2 image, and CB dont have VGA (but its available, need only 3 750OM resistors, dupont cables and VGA female connector). For Cb2 need build only HDMI version. And u make kernel like with
export ARCH=arm
export DEB_HOST_ARCH=armhf
export CONCURRENCY_LEVEL=`grep -m1 cpu\ cores /proc/cpuinfo | cut -d : -f 2`
fakeroot make-kpkg --arch arm --cross-compile arm-linux-gnueabihf- --initrd --append-to-version=-custom1 kernel_image kernel_headers
make ARCH=arm CROSS_COMPILE=arm-linux-gnueabihf- EXTRAVERSION=-custom1 uImage
After the compilation, in the directory one level above the kernel source tree, you will get:
linux-image-*.deb, a Debian package with the kernel;
linux-headers-*.deb, a Debian package with kernel headers (mostly unneeded);
an uImage, the kernel itself in the u-boot compatible format.
It's useful to me, Thank you
Cubian:http://cubian.org/ Cubian  Helpdesk:https://github.com/cubieplayer/Cubian/issues

kendaron

  • Guest
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #233 on: February 18, 2014, 05:47:56 am »
Hi,

I installed the CT_CB2_Debian_1.6_hdmi image on my CT (I have revision A) but it does not appear to detect the ethernet card as being Gb capable. It works fine, just limited to 100Mbit.

dmesg | grep gmac

shows me:

[    2.010698] gmac driver is disabled

And

lshw -class network

reports

*-network
       description: Ethernet interface
       physical id: 1
       logical name: eth0
       serial: 00:01:43:be:98:ac
       size: 100Mbit/s
       capacity: 100Mbit/s
       capabilities: ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sunxi_emac driverversion=1.01 duplex=full ip=192.168.178.47 link=yes multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s


It is connected to a GBit port on my router and other devices have Gb speed. Any ideas?

Thanks


Offline FanM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #234 on: February 18, 2014, 12:11:55 pm »
Dear friends, hi there!

First of all big thanks to the Slovenia, who providing all that great work.

I have some problem with mounting the SATA hard drive. Hope someone can help, maybe someone had the same problem.

When i am trying to mount my SDA1 disk, it is mounting with next problem:
root@cubie:/# mount /dev/sda1 /mnt
mount: warning: /mnt seems to be mounted read-only.

I am trying that on clean system, right after first starting.

I do not have the same problem in Debian that is from cubueboard.org web-site (nand flash version).

That is fdisk -l results:
Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders, total 1250263728 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x93a867c6

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63  1250258624   625129281    7  HPFS/NTFS/exFAT

Please help me to solve that thing.

P.S.: ver 1.6 HDMI installed.

Hi there!

I have found the solution. Maybe it will be useful for someone.
Need to install libfuse2 and ntfs-3g

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #235 on: February 18, 2014, 12:38:58 pm »
Quote
Hi there!

I have found the solution. Maybe it will be useful for someone.
Need to install libfuse2 and ntfs-3g

Thanks. NTFS support might be generally useful. I added those packages to the build script / next release.
Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server SD / NAND / Hotspot - update 9.2.2014
« Reply #236 on: February 18, 2014, 12:55:01 pm »
Hi,

I installed the CT_CB2_Debian_1.6_hdmi image on my CT (I have revision A) but it does not appear to detect the ethernet card as being Gb capable. It works fine, just limited to 100Mbit.

dmesg | grep gmac

shows me:

[    2.010698] gmac driver is disabled

And

lshw -class network

reports

*-network
       description: Ethernet interface
       physical id: 1
       logical name: eth0
       serial: 00:01:43:be:98:ac
       size: 100Mbit/s
       capacity: 100Mbit/s
       capabilities: ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sunxi_emac driverversion=1.01 duplex=full ip=192.168.178.47 link=yes multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s


It is connected to a GBit port on my router and other devices have Gb speed. Any ideas?

Thanks

There are changes regarding boot scripts, which is also related to ethernet in v1.6 so I suggest to grab v1.5 and see if that works. It will also help me to understand where the problem is.

But the lshw output looks like Cubieboard 2  ??? which is having sunxi_emac.
Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

Offline Madozu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +3/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.2.2014
« Reply #237 on: March 01, 2014, 07:19:43 am »
...
v1.7 / 26.2.2014
Download VGA | HDMI (400 Mb)

What's new:
  • Flash media performance tweaks, reduced writings, /tmp & /log = RAM, ramlog app saves logs on shut-down
You are mentioning flash performance tweaks for your version 1.7. This sounds very interresting and I wonder what you changed in addition to configuring ramlog for /var/log and putting /tmp onto a tmpfs. Slovenia, can you please comment on this?

Offline slovenia

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Karma: +47/-0
    • View Profile
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.2.2014
« Reply #238 on: March 01, 2014, 12:29:28 pm »
...
v1.7 / 26.2.2014
Download VGA | HDMI (400 Mb)

What's new:
  • Flash media performance tweaks, reduced writings, /tmp & /log = RAM, ramlog app saves logs on shut-down
You are mentioning flash performance tweaks for your version 1.7. This sounds very interresting and I wonder what you changed in addition to configuring ramlog for /var/log and putting /tmp onto a tmpfs. Slovenia, can you please comment on this?

Logging and /tmp is the main part, rest is more or less cosmetic - adjusting/lowering memory reserved for /run  /run/shm /run/lock ... You can gain some additional performance with disabling journal. (If you transfer rootfs to NAND my script does that by default). Probably this is all (useful) what can be done in this area  :-[

Debian and Ubuntu images with kernel 3.4.110, 4.3.3, 4.4
http://www.armbian.com

ziaro

  • Guest
Re: Wheezy server for SD, SATA or NAND with hotspot - update 27.2.2014
« Reply #239 on: March 01, 2014, 07:55:55 pm »
Hello,

My question is: how I can upgrade, on safe way, my CT installation from 1.6 to 1.7?
I made some changes to standard installation (moved rootfs to sata drive, installed postgresql, nginx, wordpress, mediawiki, etc.) so I'm not sure, how I can do this task without reinstalling all modificated configuration files and packages.

I read whole thread, but didn't found answer.

Thanks in advance